Karp to nie tylko tradycja dla wielu mieszkańców naszego regionu to symbol świąt. Furorę w sieci robi filmik jak klienci w jednym z marketów, napędzani przedświątecznym zakupowym szałem przeprowadzają abordaż na zamrażarkę z rybą w promocji. Trudno się dziwić – jak się dowiedzieliśmy karpia można przygotować na tysiąc sposobów, jedyne ograniczenie to nasza wyobraźnia.
Pracy w kuchni każdy kto przygotowywał wigilię ma aż w nadmiarze. Dlatego kucharze, z którymi rozmawialiśmy namawiają przede wszystkim do prostoty, żeby było smacznie i w miarę możliwości szybko. – Wystarczy podsmażyć grzyby, które zawsze mamy na święta. Na maśle z cebulką z dodatkiem natki pietruszki albo szczypiorku – mówi kucharz Tomasz Nowak. – Karp jest na tyle tłustą rybą, że nam smakuje, masło spowoduje jeszcze większe wydobycie smaku – dodaje.
Kucharz Piotr Sawala natomiast uważa, że ryby w tym karp dają nam tysiące możliwości. – Możemy podawać na surowo, na słodko, na kwaśno, na ostro, pieczone, duszone, smażone. Żadne inne mięso nie daje nam takiej możliwości – mówi Sawala, u którego na wigilijnym stole na pewno pojawi się karp w galarecie. – Jest to takie tradycyjne rodzinne danie u nas od lat, które babcia i dziadek przygotowywali. Teraz my przejęliśmy pałeczkę – mówi. To jednak nie jedyna wariacja karpia jaka pojawi się na wigilijnym stole u kucharza. Posłuchajcie jaka jeszcze.
W regionie karp jest popularną rybą na święta. Każdy ma swój pomysł na rybę – posłuchajcie jak przyrządzamy wigilijnego karpia.