Pieczenie karpia / fot. A. Maciaszczyk / Infokatowice.pl
Reklama

Karp to nie tylko tradycja dla wielu mieszkańców naszego regionu to symbol świąt. Furorę w sieci robi filmik jak klienci w jednym z marketów, napędzani przedświątecznym zakupowym szałem przeprowadzają abordaż na zamrażarkę z rybą w promocji. Trudno się dziwić – jak się dowiedzieliśmy karpia można przygotować na tysiąc sposobów, jedyne ograniczenie to nasza wyobraźnia.

Reklama

Pracy w kuchni każdy kto przygotowywał wigilię ma aż w nadmiarze. Dlatego kucharze, z którymi rozmawialiśmy namawiają przede wszystkim do prostoty, żeby było smacznie i w miarę możliwości szybko. – Wystarczy podsmażyć grzyby, które zawsze mamy na święta. Na maśle z cebulką z dodatkiem natki pietruszki albo szczypiorku – mówi kucharz Tomasz Nowak. – Karp jest na tyle tłustą rybą, że nam smakuje, masło spowoduje jeszcze większe wydobycie smaku – dodaje.

Kucharz Piotr Sawala natomiast uważa, że ryby w tym karp dają nam tysiące możliwości. – Możemy podawać na surowo, na słodko, na kwaśno, na ostro, pieczone, duszone, smażone. Żadne inne mięso nie daje nam takiej możliwości – mówi Sawala, u którego na wigilijnym stole na pewno pojawi się karp w galarecie. – Jest to takie tradycyjne rodzinne danie u nas od lat, które babcia  i dziadek przygotowywali. Teraz my przejęliśmy pałeczkę – mówi. To jednak nie jedyna wariacja karpia jaka pojawi się na wigilijnym stole u kucharza.  Posłuchajcie jaka jeszcze.

W regionie karp jest popularną rybą na święta. Każdy ma swój pomysł na rybę – posłuchajcie jak przyrządzamy wigilijnego karpia.

Reklama

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Solve : *
24 + 8 =


Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.