Nagroda w konkursie w postaci dyplomu
foto: materiały prasowe
Reklama

Katowice znów stają się kulinarną stolicą regionu. Ruszyła druga edycja konkursu „Katowice na talerzu”, w którym restauracje, kawiarnie, piekarnie i lodziarnie z całego miasta mogą zaprezentować swoje popisowe dania. Zgłoszenia trwają do 15 listopada, a zwycięzców poznamy w marcu 2026 roku podczas uroczystej gali.

Po sukcesie pierwszej edycji, w której udział wzięło aż 47 lokali, Katowice ponownie zapraszają do udziału w kulinarnym konkursie „Katowice na talerzu”. Wydarzenie, zainicjowane przez miasto Katowice i restauratora Tomasza Czypionkę, ma na celu promocję lokalnej gastronomii i pokazanie bogactwa smaków, jakie oferuje stolica Górnego Śląska.

W Katowicach nie brakuje znakomitych restauracji, które nierzadko działają na rynku od wielu już lat. Chcąc docenić wysiłki naszych restauratorów, w ubiegłym roku po raz pierwszy uruchomiliśmy projekt Katowice na talerzu. Odzew przekroczył nasze oczekiwania – do konkursu zgłosiło się 47 lokali. Konkurs pokazał też dużą różnorodność katowickiej gastronomii – mówi prezydent Katowic Marcin Krupa. – To również okazja do poszukiwania nowych smaków przez mieszkańców, którzy mogą głosować na najlepsze w ich ocenie potrawy – dodaje.

W tegorocznej edycji do rywalizacji mogą przystąpić restauracje, kawiarnie, piekarnie rzemieślnicze, lodziarnie oraz inne lokale gastronomiczne z Katowic – niezależnie od rodzaju kuchni. Zgłoszenia przyjmowane są do 15 listopada poprzez formularz na stronie www.katowicenatalerzu.eu. Udział w konkursie jest bezpłatny, a każdy lokal może zaprezentować po jednym daniu w czterech kategoriach: przystawka, danie główne, deser oraz wyrób rzemieślniczy (np. chleb, lody, kiełbasa, konfitury).

Przez ten projekt chcemy pokazać Katowice jako miejsce, które oferuje szeroką paletę smaków – od kuchni polskiej, przez orientalną, aż po wyroby rzemieślnicze – mówi współorganizator wydarzenia Tomasz Czypionka. – Dla restauratorów to również doskonała okazja, by wyróżnić swoją działalność i pochwalić się kulinarnymi osiągnięciami.

Od końca listopada do lutego jury złożone z ekspertów gastronomii oraz internauci będą oceniać zgłoszone dania. W grudniu, ze względu na świąteczne obłożenie restauracji, prace kapituły zostaną zawieszone i wznowione po Nowym Roku. Na podstawie głosowania mieszkańców oraz ocen jury powstanie „Przewodnik Kulinarny Katowice na Talerzu 2026”, który zostanie zaprezentowany podczas marcowej gali finałowej.

Podczas ubiegłorocznej edycji zwycięzcy zostali wyłonieni zarówno przez internautów, jak i kapitułę konkursu. Wśród laureatów znalazły się m.in. restauracja PLACEK – miejsce bez pszenicy i cukru, która zdobyła nagrody w dwóch kategoriach („żurek kasztanowo-ryżowy” oraz „chleb gryczany”), a także Kyoto Sushi i U Kelnerów, wyróżnione za wyjątkową kreatywność i smak.

Konkurs „Katowice na talerzu” to nie tylko promocja lokalnych smaków, ale i święto kulinarnej pasji, która łączy mieszkańców, restauratorów i miasto.

Reklama

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

Ta strona używa Akismet do redukcji spamu. Dowiedz się, w jaki sposób przetwarzane są dane Twoich komentarzy.