Reklama

Cappuccino to popularny napój, którym wiele osób raczy się niemal codziennie. Warto jednak wiedzieć, skąd właściwie się wzięło, jak powinno być przygotowane i dlaczego warto je bliżej poznać! Mamy dla Ciebie oryginalny przepis na cappuccino oraz garść ciekawostek.

Skąd pochodzi nazwa słynnej kawy?

Początki cappuccino sięgają Austrii – choć napój ten jest najbardziej kojarzony z Włochami, jego historia zaczyna się w XVII wieku, kiedy to w Wiedniu serwowano kawę z mlekiem i bitą śmietaną, nazywaną „Kapuziner”. Nazwa wywodziła się od brązowego koloru napoju, przypominającego habit mnichów kapucynów.

Reklama

W końcu to jednak Włosi wynaleźli maszynę do wytwarzania cappuccino. Pierwszy patent złożył Luigi Bezzera już w 1901 roku. Napój cieszył się popularnością we Włoszech już od początku XX w. lecz prawdziwą sławę zdobył po II wojnie światowej, kiedy w lokalach gastronomicznych zaczęto powszechnie korzystać z ekspresów ciśnieniowych. Ostateczną, znaną do dziś formułę cappuccino opracowano około 1950 roku.

Warto wspomnieć, że Włosi piją cappuccino jedynie o poranku, ponieważ uważają, że mleczna kawa po południu jest zbyt ciężka dla żołądka.

Przepis na klasyczne cappuccino

Wiesz już, skąd pochodzi słynny napój kawowy oraz jaka stoi za nim historia. Czas więc na przepis na cappuccino! Potrzebujesz następujących składników:

  • 1 porcja espresso (25 ml)

  • 125 ml spienionego mleka

Zaparz espresso w ekspresie ciśnieniowym. Masz otrzymać mocną, aromatyczną kawę. Następnie spień mleko. Możesz użyć dyszy parowej w ekspresie lub spieniacza. Dobry wybór to również spieniacze elektryczne do mleka. Pamiętaj, że mleko musi być gładkie i kremowe, bez dużych pęcherzyków powietrza. Czas na połączenia mleka z kawą – wlej je do filiżanki z espresso. W ten sposób uzyskasz harmonijną warstwę kawy, mleka i delikatnej pianki. Uwaga! Idealna pianka powinna mieć około 1 cm grubości i być aksamitna, a nie sztywna.

Zgodnie z tradycją przygotowany napój serwuje się we wcześniej ogrzanej filiżance, wykonanej z grubej porcelany, najlepiej w białym kolorze.

Na co uważać przy robieniu cappuccino?

Musisz wiedzieć, że mocne espresso to podstawa cappuccino. Najlepiej więc sięgnąć po świeżo zmieloną kawę (najlepiej tuż przed zaparzeniem), a do parzenia użyć dobrze ustawionego ekspresu ciśnieniowego. Istotna jest też temperatura wody, która powinna wynosić około 90–96°C. Zbyt gorąca woda może sprawić, że kawa będzie gorzka!

Wybierz też odpowiednie mleko. Tutaj najlepiej sprawdzi się mleko pełnotłuste, które pozwala uzyskać właściwą konsystencję pianki. Mleko o niskiej zawartości tłuszczu trudniej spienić. Co więcej, nie może być zbyt gorące. Optymalna temperatura to 65–70°C. Kiedy mleko jest za gorące, traci swój naturalny smak, a pianka staje się nieprzyjemnie sztywna.

Chcesz udoskonalić swój napój? Możesz postawić na subtelną dekorację. Posyp piankę odrobiną kakao lub cynamonu. Użyj jednak minimalnej ilości przyprawy, aby nie zaburzyć smaku napoju.

Reklama

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

Solve : *
7 + 1 =


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.