Reklama

Kiedy słońce zachodzi coraz wcześniej, a dni i noce stają się chłodniejsze, nadchodzi czas na sezonową zmianę garderoby. O tej porze roku organizm domaga się też większej liczby kalorii i składników odżywczych, aby się rozgrzać i bronić przed infekcjami. Sprawdź, co warto włączyć do jesiennej diety, by czuć się dobrze!

Menu na jesień: podstawowe zasady

Reklama

W związku z nadejściem jesieni i zbliżającą się wielkimi krokami zimą, powinniśmy wprowadzić pewne zmiany w dotychczasowej diecie. Zamień lekkie surówki na pieczone lub gotowane na parze warzywa. Kiedy temperatura za oknem spada, uwzględnij w swoim menu rozgrzewające i sycące posiłki.

Dynia to niekwestionowany symbol jesieni. Można z niej przygotować nie tylko smaczną zupę krem, lecz także warzywne kotlety, frytki i muffinki. A jeśli zmiksujesz ją z mascarpone i parmezanem, otrzymasz pyszny i jedwabisty sos do makaronu.

Jesienne owoce to przede wszystkim jabłka, gruszki i śliwki, które są świetną opcją na zdrową i smaczną przekąskę. Możesz je również wykorzystać jako doskonały dodatek do sałatek, naleśników, ciast czy innych deserów.

Aromatyczne zioła i przyprawy: niezbędne elementy jesiennej diety

Wraz ze spadkiem temperatury powinieneś też włączyć do swojej diety rozgrzewające zioła i przyprawy, takie jak imbir, kolendra, kurkuma, cynamon, goździki i czosnek. Możesz również sięgnąć po gałkę muszkatołową, kminek i czarny pieprz. Proponowane dodatki przyspieszają metabolizm, dzięki czemu pomogą Ci schudnąć i utrzymać prawidłową wagę.

Jesienna dieta: naturalny sposób na odporność

Jeśli chcesz wzmocnić układ immunologiczny, włącz do diety tłuste ryby morskie, takie jak śledź, makrela, łosoś czy szprotka. Dostarczają one bowiem dużo witaminy D i wielonienasyconych kwasów tłuszczowych.

Dodatkowo uwzględnij w swoim jadłospisie produkty bogate w witaminę C. O tej porze roku koniecznie sięgnij po szpinak, kimchi, kiszoną kapustę, kiwi, cytrusy i jagody. Jesienną dietę możesz również wzbogacić o owoc dzikiej róży, który nazywany jest czerwoną bombą witaminową, gdyż zawiera mnóstwo witaminy C, A, E, K, B1 i B2, a także garbniki, kwas foliowy i związki flawonowe.

W Twojej diecie powinny również zagościć produkty bogate w witaminę A. Skutecznie wzmacnia odporność w okresie jesienno-zimowym, a dostarczą jej warzywa, takie jak pomidory, marchewki, kapusta, brokuły i papryka.

Pomysły na jesienne dania

Jesienią wzbogać swój jadłospis o pikantną, gęstą zupę z buraków, pora lub cebuli. Możesz również przyrządzić aksamitną zupę jarzynową. Dodaj do niej selera, marchewkę, pietruszkę, fasolę, soczewicę i aromatyczne zioła.  Szukasz pomysłu na ciepły i sycący obiad? Przygotuj zupę grzybową, barszcz ukraiński lub kapuśniak z kaszą jęczmienną. Możesz również przyrządzić wspomnianą już zupę krem z dyni, delikatnie doprawioną imbirem, chilli i kurkumą. Z kolei pieczona ryba z dodatkiem warzyw to doskonały pomysł na drugie danie.

Jeśli chcesz nadać jesiennej sałatce oryginalny smak, dodaj do niej figi lub nasiona granatu. Wzbogać ją o zielone warzywa liściaste, takie jak szpinak, rukola czy jarmuż. Dodaj trochę fety lub koziego sera, a na koniec skrop całość octem balsamicznym.

Jeśli masz trochę czasu, przygotuj na kolację pyszną i pożywną zapiekankę z kaszy jaglanej z twarogiem i jabłkami. Możesz również przyrządzić ryż z gruszkami, śliwkami lub jabłkami. Dodaj do niego kardamon, cynamon, imbir i kilka goździków, aby rozgrzać organizm od środka.

Przepis na rozgrzewające jesienne śniadanie

Kiedy za oknem jest zimno i ponuro, a Ty cierpisz na brak energii, zacznij dzień od pysznej i pożywnej owsianki.

Składniki (2 porcje):

  • 1 szklanka płatków owsianych,
  • ½ szklanki nasion słonecznika,
  • 1 łyżka nasion chia,
  • 1 łyżka siemienia lnianego,
  • 2 łyżki miodu,
  • ½ łyżeczki mielonego imbiru,
  • 1 szklanka mleka kokosowego,
  • ¼ szklanki świeżego korzenia imbiru, pokrojonego w cienkie plasterki,
  • ¼ szklanki płatków kokosowych,
  • 2 szklanki wody.

Wsyp do rondla płatki owsiane, siemię lniane, imbir, nasiona słonecznika i chia, a następnie zalej wodą. Dobrze wymieszaj składniki i doprowadź do wrzenia. Teraz zmniejsz ogień i gotuj, mieszając co jakiś czas, przez 2-3 minuty. Dodaj mleko kokosowe i gotuj przez minutę. Przełóż owsiankę do miseczek i dodaj miód, płatki kokosowe oraz imbir.

Zamawiając dietę pudełkową w Katowicach, możesz być pewny, że specjalista dopasował ją do aktualnej pory roku. Dzięki temu przygotowane dania wpływają pozytywnie na nasze zdrowie i samopoczucie, zarówno psychiczne, jak i fizyczne. Produkty sezonowe zapewnią dodatkowy zastrzyk energii, a jednocześnie wzmocnią odporność.

Reklama

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Solve : *
25 + 2 =


Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.