Kontrowersyjny pawilon C4 na katowickim Rynku jest już skończony. Inwestycja kosztowała około 4,6 mln złotych. Prawie 1,2 mln złotych to koszt adaptacji części budynku na toaletę publiczną. Jak wam się podoba?

W pawilonie oprócz toalety będzie znajdowała się gastronomia i to nie byle jaka. – Chcemy, żeby w tym obiekcie zaistniało coś wyjątkowego – zadeklarował prezydent Katowic Marcin Krupa. – Stuprocentowe oddanie tego obiektu będzie po wybraniu przyszłego ajenta, a co za tym idzie, po wykonaniu przez niego koniecznych prac do uruchomienia gastronomii i innych funkcji w tym obiekcie – zapowiedział Marcin Krupa.

Inwestycja dzieli mieszkańców Katowic, część jest nie zadowolona ponieważ obiekt zasłania widok na Spodek z placu Kwiatowego.

To nastąpi pewnie w okolicach połowy roku. Prace przy pawilonie C4 trwały od końca 2015 roku.

5 KOMENTARZE

  1. Może i jest ładny ten budynek ale nie pasuje do pobliskiej/otaczającej go architektury. Warszawa ma Łazienki Królewskie, Warsaw to teraz i Katowice mają swoje.

  2. Ten budynek psuje cały efekt. Zasłania widok na Spodek, dzieli niepotrzebnie przestrzeń rynku, pasuje tam jak pięść do nosa a i architektonicznie to bardzo byle jakie jest. nie podoba mi sie to wcale.

  3. Ciężko mi sobie wyobrazić aby iść na obiad/kolację do toalety publicznej. Cały ten budynek kojarzy się z jednym wielkim szaletem. Szkoda, że ten budynek sztucznie dzieli rynek, który jest bardzo ładnie zagospodarowany.

  4. Katowice miały szansę na całkiem ciekawy Rynek, z pięknie zaprojektowaną aleją biegnącą do Spodka. Widok był całkiem fajny spod Urzędu na Spodek.. Widok był! Bo ktoś sobie wymyślił zepsuć go tym badziewnym klockiem przeznaczonym na SZalet! Pogratulować temu, kto to wymyślił – na środku Rynku postawić szalet, no jakiś orzeł to wymyślił – gratulacje!
    Jak dla mnie – pomysł poroniony niestety – zamiast cieszyć oko Rynkiem, mającym rekreacyjny wydźwięk, otrzymaliśmy kible miejskie i ewentualną – niepotrzebną tam nikomu! – a z kiblami niekonweniującą gastronomię..

  5. Naprawdę nie dało się tego czegoś wstawić we wstrętną wnękę obok MŚ, by zasłonić paskudne i zasyfione koryto Rawy? Wilk byłby syty i owca cała, ludzie nie musieliby oglądać tego syfu (z jednej strony nowoczesny Rynek, z drugiej – to koryto). Dlaczego w UM nikt wcześniej nie pomyśli?!?

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Solve : *
23 − 17 =


Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.