W Katowicach odbędzie się wydarzenie z prawdziwym smakiem. Food Show w Międzynarodowym Centrum Kongresowym to m.in. targi żywności, konkursy, degustacje, porady odnośnie diety, spotkania z blogerami czy mistrzami kuchni. Dla zainteresowanych będą również pokazy gotowania.
Takie wydarzenia podobno na Śląsku jeszcze nie było, a ma być smacznie i to dopiero początek. 17 i 18 marca MCK opanuje Food Show.
Wielbiciele mięsa i weganie, kulinarni tradycjonaliści i poszukiwacze nowinek, fani telewizyjnych programów kulinarnych i najmłodsi smakosze – podczas dni otwartych Food Show w Międzynarodowym Centrum Kongresowym w Katowicach każdy znajdzie coś dla siebie.
Wydarzenie będzie okazją do spotkania z mistrzami kuchni, znanymi z blogów, książek kucharskich i programów telewizyjnych.
Gościem specjalnym Food Show będzie Andrzej Polan, wieloletni szef kuchni w prestiżowych hotelach, prowadzący programy kulinarne w TVN i Kuchni+, właściciel restauracji Mała Polana Smaku. W sobotę 18 marca uczestnicy Food Show będą mogli zobaczyć, jak gotuje, podczas otwartego pokazu w specjalnie zaaranżowanym Centrum Kulinarnym.
Swój pokaz w sobotę będą mieli również Paweł Łukasik i Grzegorz Targosz, autorzy bloga gotowaniezpasja.pl oraz książek „Kipi kasza” i „Retro warzywa”. W Międzynarodowym Centrum Kongresowym będzie można ich spotkać już w piątek, 17 marca – na scenie wystawienniczej opowiedzą o kulisach powstawania swoich książek i popularnego bloga kulinarnego.
Zwiedzający podglądać przy pracy będą mogli również Jolantę Kleser, właścicielkę katowickiej Pracowni Smaku i uczestniczkę programu Master Chef, która – poza pokazem kulinarnym – w sobotę dodatkowo poprowadzi również warsztaty gotowania dla dzieci. Nie będzie to jedyna propozycja dla najmłodszych w ramach Food Show.
Z myślą o małych smakoszach przygotowana zostanie Strefa Dziecka. Odbędą się w niej warsztaty fundacji Szkoła na Widelcu: „MiksuJEMY. Odkrywamy smaki. Miksujemy je w koktajlach i sałatkach”. Dzieci dowiedzą się, które produkty są naturalnie słodkie, a które słone, kwaśne czy gorzkie, a następnie przygotują z nich kolorowe potrawy. Przy stanowisku fundacji Szkoła na Widelcu będzie można także skorzystać z porad dietetyka.
Swoje warsztaty pt. „Owocowe szaleństwo deserowe” poprowadzi również fundacja Iskierka.
W ramach zajęć dzieci przygotują zdrowe desery, a rodzice uzyskają porady i wskazówki doradcy żywieniowego oraz zapoznają się z poradnikiem kulinarnym JedzONKO, zawierającym przepisy na potrawy wspierające zdrowienie dzieci chorych onkologicznie, polecane również dla dzieci zdrowych.
Na warsztaty dla dzieci obowiązują wcześniejsze zapisy, szczegóły znajdują się tutaj.