Fot. Joanna Nowicka
Reklama

W Katowicach odbędzie się wydarzenie z prawdziwym smakiem. Food Show w Międzynarodowym Centrum Kongresowym to m.in. targi żywności, konkursy, degustacje, porady odnośnie diety, spotkania z blogerami czy mistrzami kuchni. Dla zainteresowanych będą również pokazy gotowania.

Takie wydarzenia podobno na Śląsku jeszcze nie było, a ma być smacznie i to dopiero początek. 17 i 18 marca MCK opanuje Food Show.

Reklama

Wielbiciele mięsa i weganie, kulinarni tradycjonaliści i poszukiwacze nowinek, fani telewizyjnych programów kulinarnych i najmłodsi smakosze – podczas dni otwartych Food Show w Międzynarodowym Centrum Kongresowym w Katowicach każdy znajdzie coś dla siebie.

Wydarzenie będzie okazją do spotkania z mistrzami kuchni, znanymi z blogów, książek kucharskich i programów telewizyjnych.

Gościem specjalnym Food Show będzie Andrzej Polan, wieloletni szef kuchni w prestiżowych hotelach, prowadzący programy kulinarne w TVN i Kuchni+, właściciel restauracji Mała Polana Smaku. W sobotę 18 marca uczestnicy Food Show będą mogli zobaczyć, jak gotuje, podczas otwartego pokazu w specjalnie zaaranżowanym Centrum Kulinarnym.

Swój pokaz w sobotę będą mieli również Paweł Łukasik i Grzegorz Targosz, autorzy bloga gotowaniezpasja.pl oraz książek „Kipi kasza” i „Retro warzywa”.  W Międzynarodowym Centrum Kongresowym będzie można ich spotkać już w piątek, 17 marca – na scenie wystawienniczej opowiedzą o kulisach powstawania swoich książek i popularnego bloga kulinarnego.

Zwiedzający podglądać przy pracy będą mogli również Jolantę Kleser, właścicielkę katowickiej Pracowni Smaku i uczestniczkę programu Master Chef, która – poza pokazem kulinarnym – w sobotę dodatkowo poprowadzi również warsztaty gotowania dla dzieci. Nie będzie to jedyna propozycja dla najmłodszych w ramach Food Show.

Z myślą o małych smakoszach przygotowana zostanie Strefa Dziecka. Odbędą się w niej warsztaty fundacji Szkoła na Widelcu: „MiksuJEMY. Odkrywamy smaki. Miksujemy je w koktajlach  i sałatkach”. Dzieci dowiedzą się, które produkty są naturalnie słodkie, a które słone, kwaśne czy gorzkie, a następnie przygotują z nich kolorowe potrawy. Przy stanowisku fundacji Szkoła na Widelcu będzie można także skorzystać z porad dietetyka.

Swoje warsztaty pt. „Owocowe szaleństwo deserowe” poprowadzi również fundacja Iskierka.

W ramach zajęć dzieci przygotują zdrowe desery, a rodzice uzyskają porady i wskazówki doradcy żywieniowego oraz zapoznają się z poradnikiem kulinarnym JedzONKO, zawierającym przepisy na potrawy wspierające zdrowienie dzieci chorych onkologicznie, polecane również dla dzieci zdrowych.

Na warsztaty dla dzieci obowiązują wcześniejsze zapisy, szczegóły znajdują się tutaj. 

Reklama

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Solve : *
26 + 19 =


Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.