foto: Dom Aniołów Stróżów
Reklama

Stowarzyszenie Dom Aniołów Stróżów wraz ze swoimi podopiecznymi przygotowuje bardzo ciekawe dania, które polecają wszystkim mieszkańcom Katowic. Było już m.in. cannelloni ze szpinakiem oraz owoce egzotyczne. Teraz młodzi adepci poszli o krok dalej. Nauczyli się nie tylko jak gotować, ale i obsługiwać gości, którzy kosztowali ich potraw.

Podczas uroczystości zakończenia akcji „Uskrzydlamy” w restauracji Strefa Centralna uczestnicy projektu realizowanego przez Dom Aniołów Stróżów zostali przygotowani do obsługi kelnerskiej 100 osób, dzięki czemu mogli poznać, na czym polega praca kelnera. Nauczyli się, jaki strój jest potrzebny, zapoznali z podstawowymi zasadami savoir vivre, a co ciekawe, podawali gościom własnoręcznie przygotowane przekąski. A było z czego wybierać. W menu znalazły się m.in. sałatka grecka z hot-dogiem w cieście francuskim, pieczone jabłka z orzechami i miodem, deser z bakaliami. Aniołowa młodzież zdobyła zatem szlify, które być może kiedyś wykorzystają w pracy zawodowej. A kto wie – może i otworzą swoją restaurację?

Reklama

Podopieczni stowarzyszenia brali także udział w warsztatach kuchni amerykańskiej, gdzie mieli okazję wykonania domowych hamburgerów. W ich trakcie operowano nie tylko przepisami, ale i ciekawostkami. Sporym zaskoczeniem dla młodzieży było m.in., że to wcale nie Amerykanie wpadli na pomysł kotleta w bułce, ale za jego wielką popularnością stoją imigranci z Niemiec.

Podczas warsztatów zwracano także młodym kucharzom uwagę na to, co jest niezdrowego w fast-foodach. Zwieńczeniem działa były własnoręcznie wykonane flagi amerykańskie, które przyozdobiły domowe hamburgery.

Dla osób, które również chciałyby zrobić w domu własnego hamburgera, poniżej prezentujemy jednej z przepisów wykorzystywanych przez aniołową młodzież.

Składniki:
– mięso mielone
– bułki
– dodatki (ogórki, pomidor, ser żółty)
– jogurt
– czosnek
– koncentrat pomidorowy
– przyprawy (pieprz, sól, papryka słodka, czosnek itp.)

Przepis:

Z 1 kg przyprawionego mięsa mielonego formujemy kotlety, obtaczając wcześniej w jajku i bułce tartej. Bułki wstawiamy wcześniej do piekarnika, żeby były pyszne i chrupiące. Kroimy dowolne dodatki. Na końcu przygotowujemy sosy, czosnkowy (jogurt, ząbek czosnku, pieprz, sól) oraz pomidorowy (koncentrat pomidorowy, pieprz, sól, szczypta cukru, można dodać oregano). Na końcu z gotowych składników robimy hamburgery. Pychota!

Reklama

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Solve : *
22 + 22 =


Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.