foto: Dom Aniołów Stróżów
Reklama

Stowarzyszenie Dom Aniołów Stróżów z Załęża wraz ze swoimi podopiecznymi przygotowuje bardzo ciekawe dania, które polecają wszystkim mieszkańcom Katowic. Niedawno pisaliśmy o m.in. cannelloni ze szpinakiem, tym razem Anioły polecają owoce, także te egzotyczne.

Kilka dni temu, po przetarciu pierwszych kulinarnych szlaków, młodzi adepci sztuki gotowania mogli podnieść swoje kwalifikacje w tej dziedzinie. Przeszli bowiem specjalne szkolenie, gdzie nauczyli się, jak przygotowywać potrawy nie tylko w sposób smaczny, ale także taki, aby cieszyły oko. No i oczywiście higieniczny. Podopieczni Aniołów nauczyli się także, jak uniknąć zagrożeń, które czekają na nich w kuchni.

Reklama

Same warsztaty przebiegały bardzo sprawnie. Po nich przyszedł czas na wykorzystanie teorii w praktyce, czyli trening zadaniowy. Uczestnicy w małych grupkach przygotowywali posiłki dla wszystkich biorących udział, wykorzystując zarówno umiejętności i wiedzę zdobytą podczas warsztatów, ale również tę nabytą wcześniej. Młodzi mogli liczyć na wsparcie osoby dorosłej, która w miarę potrzeby asystowała i udzielała wskazówek podczas przygotowywaniu posiłku dla pozostałych. Uczestnicy wykorzystywali również wiedzę na temat racjonalnego wykorzystywania produktów oraz zasad higieny i bezpieczeństwa w kuchni.

Przygotowanie posiłku to jednak nie wszystko. Trzeba go też umieć dobrze podać. Stąd pomysł na zajęcia edukacyjne „Zapraszamy do stołu”, na których młodzież mogła nauczyć się, jak przystrajać stół, układać naczynia, poznała podstawowe zasady savoir vivre. Uczestnicy zajęć poznali m.in.: techniki ozdobnego składania serwetek, dowiedzieli się jak ważne jest dbanie o wizualną oprawę stołu, zapoznali się z podstawowymi zasadami savoir vivre.

Zwieńczeniem tych warsztatów była oczywiście degustacja wspólnie przygotowanych dań. A co młodzi następcy Gordona Ramseya wzięli tym razem na warsztat? Przede wszystkim owoce, które udoskonalały smak dobrze znanego nam mięsa. Nie zabrakło sałatki z kurczakiem i pomarańczą czy schabu w cieście francuskim ze śliwkami. Ale to nie wszystko. Prócz owoców, które można znaleźć praktycznie w każdym domu, znalazło się miejsce i dla tych bardziej egzotycznych. Anioły w swoich daniach wykorzystały bowiem melon i granat.

A wszystko to w ramach przedsięwzięcia Kreatywna Kuchnia Klubowiczów 3K, które podopieczni Domu Aniołów Stróżów prowadzą w ramach projektu Fundacji Tesco. Szersze relacje, zdjęcia oraz oczywiście przepisy można znaleźć na specjalnym blogu.

Reklama

1 Komentarz

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Solve : *
16 − 14 =


Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.