Urząd Miasta Katowice / fot. InfoKatowice.pl
Reklama

W 2014 roku Urząd Miasta Katowice na usługi cateringowe wydał ponad 143 tys. złotych (burtto). W tym roku już wiadomo, że kwota będzie większa.

W 2014 roku najwięcej jednorazowo wydano na catering związany z uroczystościami pogrzebowymi Wojciecha Kilara – 14,5 tys. złotych. Najmniej, bo 80 zł na spotkanie prezydenta miasta z wojewodą.

Reklama

Jak się dowiedzieliśmy w magistracie tylko od stycznia do końca września 2015 roku miasto wydało na usługi cateringowego ponad 183 tys. złotych. Najmniejszą kwotę wydatkowano na spotkanie prezydenta Katowic z prezydentami miast ościennych – 120 zł brutto.

-Największą kwotę wydatkowano na organizację Dnia Polsko-Węgierskiego z udziałem Prezydenta Rzeczypospolitej Polskiej oraz Prezydenta Węgier i poczęstunek dla zaproszonych gości, 84.680,00zł brutto – dowiedzieliśmy się w biurze prasowym Urzędu Miasta Katowice. Catering w marcu tego roku obejmował bankiet dla 480 osób, obiad dla 40 osób, lunch i poczęstunek przed koncertem dla 1300 osób.

Poniżej pełne menu:

  • Bankiet dla 480 osób

Przegryzki:

– kanapki koktajlowe z serem pleśniowym i żurawiną

– z szynką włoską i suszonymi pomidorami

– tarta szpinakowa pod beszamelem

– monokl z ciasta francuskiego z pastą tapenade

– mini tortilla z pikantnym farszem z fasoli z mięsa wołowego

Danie główne:

– wieprzowina w słodko-pikantnym sosie z warzywami

– dorsz gotowany w sosie cytrynowym z kaparami

Dodatki:

– ryż, pieczywo

– surówka z białej rzodkwi z jogurtem

– sałaty z sosem vinegrette

– surówka z włoskiej kapusty z selerem i rodzynkami

Deser:

Kołacz śląski

Napoje:

Kawa/herbata

Woda/soki

 

  • Obiad zasiadany dla 40 osób:

Przystawka:

Pate z wędzonego pstrąga, galaretka jabłkowa, kiszone warzywa, pumpernikiel

 

Zupa:

Rosół z gęsi z lanym ciastem

Danie główne:

Rolada wołowa, kluski śląskie, kapusta gotowana w czerwonym winie

Deser:

Szpajza

Napoje:

Kawa/herbata/woda

 

  • Lunch dla 1300 osób

Przekąski:

-pate wątróbkowe z galaretką jabłkową z krakersem tymiankowym

– parfait z łososia z kwaśną śmietaną i koperkiem

– mini capreze

– kulki baranio-wołowe w sosie pomidorowo-estragonowym

– mus brokułowy z szynką polską

– pasta z gorgonzoli i cukinii i podane z papilotką francuską

– pumperniklowe talarki podane z musem pomidorowym i kaparami

– naleśnik gryczany faszerowany twarogiem podany z salsą romanesco

– kruche ciastka serowe z dodatkiem orzechów, ziół i ziaren

– sezamowe ciastka francuskie z pate truflowym

– mini muffinki ziołowe faszerowane pastą szpinakową

– terrina drobiowa z pistacjami

Dania ciepłe:

– zupa z pieczonego chleba i czosnku z boczkiem

– krem z pieczonych warzyw z rozmarynem i grzankami czosnkowymi

– plastry indyka faszerowanego orzechami w sosie śmietanowym

– pieczywo

– pieczone warzywa z sosem winnym

– sałaty z sosem vinegratte i nowalijkami

– sałata z zielonej soczewicy z boczniakami i pomidorami

– sałatka z czarnym ryżem, brukselką, oliwkami i grillowanym indykiem

Bufet słodki:

– owoce w formie koktajlowej

– shoty owocowe z kremem waniliowym

– dekoracyjne ciastka orzechowe, czekoladowe i owocowe

– mini palmiery z cytrynowym lukrem

Napoje:

Kawa/herbata

Woda mineralna/soki w dzbankach

  • Poczęstunek przed koncertem dla 1300 osób

Kawa, herbata, napoje zimne, ciasto, grissini

 

 

 

Reklama

5 KOMENTARZE

  1. czemu to ma służyć, przecież to normalne że się robi catering jak są goście, tu i tak widzę skromność UM w wydatkowaniu publicznych pieniędzy, nie widzę w tym niczego nagannego

  2. przemyślałem swój komentarz z dnia poprzedniego, nie mając dowodów oczywiście, ale byłem pracownikiem samorządowym kilkanaście lat więc wiem jak to funkcjonuje, z reguły tego typu „niewłaściwe” wydatkowanie spada na instytucje podległe prezydentowi, z grubsza rzecz biorąc, zleca się im, czasem metodą siłową, obsługę administracyjną różnych eventów dla miasta, i tam należałoby sprawdzić różne cateringi etc. To tak jak z długiem Wrocławia, oficjalnie to 3 mld, ale instytucje podległe miastu mają tych długów drugie tyle, więc w statystyce 3 a w rzeczywistości 6. Po prostu statystyka :), zresztą z chwaleniem się PKB kraju jest to samo ale to już temat na inną dyskusję 🙂

  3. A Rozwój dostaje 100 tys. na rok na szkolenie młodzieży – dla urzędu jest marną przystawką. W taki właśnie sposób mieszkańcy i organizacje dostają ochłap z urzędniczego stołu…

  4. Echhh, te bolszewickie zapędy … i co, czytelnik ma skreślić z menu, na czym można było przyoszczędzić?
    Ogólnie, cały koszt cateringu UM to znacznie mniej niż dostaje GKSa co roku i Rozwój z tego nie wyżyje.
    Lepiej zróbcie analizę, co dałoby się zdziałać za koszt 1 wiatokolumnady dla tramwaju, albo tych lampek w torowisku …

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Solve : *
20 − 8 =


Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.