Miód może poprawić nasze zdrowie? Zdecydowanie tak tylko nie każdy wie w jaki sposób i jak go stosować. Zapytaliśmy o to, na Rodzinnych Targach Zdrowia. W końcu nie od dzisiaj wiadomo, że miód jest dla naszych organizmów bardzo dobry.
– Miody najlepiej spożywać cały rok – mówi Tomasz Strojny, który na Rodzinnych Targach Zdrowia w Katowicach prezentował produkty firmy Miody Polskie. W okresie jesienno-zimowym pszczelarze polecają miody ciemne.
– W szczególności miód gryczany, miód spadziowy. Te miody charakteryzują się wysokimi właściwościami bakteriobójczymi, odżywczymi. Szczególnie miód spadziowy posiada dużo minerałów, makro i mikro elementów, które pozwalają szybko regenerować organizm po chorobie, czy w trakcie choroby – dodaje Strojny.
W jakiej temperaturze podawać miód? Najlepiej w takiej, która nie jest dla nas zbyt duża. Jeżeli potrafimy utrzymać np. szklankę z herbatą w ręce, to wtedy możemy śmiało dodawać miód, żeby nie stracił swoich zdrowotnych właściwości.
– Miód można porównać do naszego organizmu, to jest produkt cały czas żywy – wyjaśnia Tomasz Strojny. Zbyt duża temperatura może mu po prostu zaszkodzić.