Podopieczni Domu Aniołów Stróżów ciągle pogłębiają swoją wiedzę kulinarną i edukują się na temat zdrowego żywienia. Młodzież biorąca udział w specjalnych zajęciach odwiedziła Bio Bazar i konsultowała się z dietetykiem. Co tym razem przygotowywali? M.in. chipsy z boczku, kurczaka i drożdżówki z sokiem marchewkowo-jabłkowym.
25 dzieci – podopiecznych Domu Aniołów Stróżów w Katowciach-Załeżu berze udział w projekcie Kreatywna Kuchnia realizowanym we współpracy z Fundacją Tesco Dzieciom.
– Młodzież coraz lepiej radzi sobie w kuchni i podchodzi do tych zajęć z naprawdę dużym zaangażowaniem – mówi Piotr Śmigielski ze Domu Aniołów Stróżów. – Tym razem „na tapecie” były drożdżówki z sokiem marchewkowo jabłkowym, kurczak, chipsy z boczku, sałatka, kotlety ziemniaczane, wegańska karpatka i pomidorowe przekąski oraz pieczarki z boczkiem – dodaje.
Poza zajęciami praktyczni odbyły się również zajęcia edukacyjne. – Jednym z nich były zajęcia o najdziwniejszych potrawach świata. Jedne obrzydliwe, inne bardzo rzadkie, następne niewyobrażalnie drogie – mówi Piotr Śmigielski.
Na początku czerwca młodzież biorąca udział w projekcie chce zorganizować na terenie Katowic akcję odnośnie świadomego żywienia. Kreatywna Kuchnia będzie trwała do końca czerwca, projekt ma zakończyć się dużym piknikiem.