W sobotę w kompleksie historycznej fabryki porcelany w Katowicach Fundacja Giesche organizuje Akademię Eko Kulinarium.
W programie imprezy m.in. kulinarne pokazy oraz warsztaty szefów kuchni: znanego z programu TOP CHEF Adriana Feliksa z firmy SPOON oraz katowickiej restauratorki Patrycji Walter.
Na Eko Jarmarku wystawcy proponować będą m.in. świeże i bez konserwantów wędliny, sery, pieczywa, a także warzywa, owoce i zioła. W ich gronie m.in. piekarnia prowadzona przez Mistrza Piekarskiego Bogdana Smolorza, który od zawsze produkuje naturalne pieczywo tylko z podstawowych surowców, Kozi wypas – przepyszne kozie sery prosto z Bieszczad, Ekologiczne Gospodarstwo Rybackie Ochaby najlepsze wędzone ryby na Śląsku oraz wiele innych. Wystawca z firmy Herbs&Hydro dodatkowo poprowadzi prelekcję na temat hydroponiki, czyli bezglebowej uprawy roślin.
Na uczestników imprezy czekają także inne atrakcje. Prezes Porcelany Bogucice Marek Przybył dokona uroczystego otwarcia Galerii Bogucice – salonu porcelany, szkła i wyposażenia wnętrz. Z tej okazji właściciele salonu oraz zarząd Fundacji Giesche, będący głównym organizatorem imprezy, przewiduje dla zwiedzających niespodzianki.
Na koniec zaplanowany jest spektakl „Rajcula warzy” łączący regionalne kulinaria z kulturą. Liczba miejsc jest ograniczona, wejściówki czekają na pierwszych 150 osób, a zapisy prowadzone są pod adresem mailowym kontakt@fundacjagiesche.pl. Bilety należy odebrać w dniu wydarzenia, co najmniej na godzinę przed rozpoczęciem spektaklu, czyli do 16:00.
Wydarzenie odbywać się będzie w kompleksie historycznej fabryki porcelany w Katowicach przy ul. Porcelanowej 23. Rozpoczęcie planowane jest na godzinę 12.00.