Śląsk zawsze słynął z dobrego jedzenia, nic więc dziwnego że na ministerialnej liście chroniącej produkty tradycyjne nasz region ma ich aż 111. Wiele z nich będzie można zobaczyć, powąchać i posmakować podczas przygotowywanego właśnie Jarmarku Produktów Tradycyjnych w skansenie.
Zapachy na wszystkie strony Śląska rozchodzić będą się z Muzeum „Górnośląskiego Parku Etnograficznego w Chorzowie” już 24 sierpnia. W najbliższą niedzielę zaplanowano tam imprezę plenerową „Jarmark Produktów Tradycyjnych”, która już na stałe wpisała się w kalendarz imprez naszego regionu, związanych z kulinariami.
Podczas imprezy będzie można spróbować dań i potraw, wpisanych na Listę Produktów Tradycyjnych województwa śląskiego, przygotowanych przez licznych wystawców i restauratorów, którzy tego dnia wystawią się w skansenie. Kilka z nich ugotuje dla gości Remigiusz Rączka – znany, śląski kucharz.
O tym, jak dobrze przyrządzić śląski obiad i jak zachwycić domowników wspaniałymi wypiekami opowie Elżbieta Łabońska – autorka książki kucharskiej” Śląska kucharka doskonała”. Będzie można nie tylko dobrze podjeść ale i coś wygrać, bo dla gości przygotowano szereg atrakcji związanych z kulinariami, konkursy z nagrodami oraz pokazy.
Nie zabraknie również występów artystycznych. Na scenie zobaczymy Zespół góralski „Jaworowe Skrzypce” oraz Andrzeja Misia z programem kabaretowym. Początek imprezy o godz. 12.00